Symptomen van stress

‘Druk!’ dat is vaak het antwoord wanneer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat. Werken, het huishouden doen, sporten, leren, gezinsactiviteiten en je moet ook niet vergeten die ene vriend nog te appen om te vragen hoe zijn afspraak is gegaan. Druk, onze to-do lijstjes groeien en stress lijkt steeds meer de overhand te nemen. Maar wanneer wordt stress nu echt een probleem? Hoe herken je de symptomen van (negatieve) stress en voorkom je een burn-out?

Waar de eeuwige uitsteller het prettig vindt om onder de druk van een aflopende deadline te werken, krijgt de ander misschien al een onrustig gevoel bij vijf ongelezen e-mail berichten. Situaties die stress geven en de reacties hierop zijn voor elke persoon verschillend. Stress hoeft dan ook niet altijd negatief te zijn. Een bepaalde mate van gezonde (positieve) spanning en druk heb je ook nodig om prestaties neer te zetten. Iedereen kent wel de kriebels en klamme handen voorafgaand aan een bijzondere prestatie op het werk of voor een wedstrijd. Na een tijdje verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam weer terug in een toestand van rust en ontspanning.

Wanneer de spanning echter niet wordt opgevolgd door een periode van ontspanning en rust, ontstaat er negatieve spanning. Deze emotionele belasting of overbelasting heeft gevolgen voor je psychische en lichamelijke gezondheid. Het is daarom belangrijk om de symptomen van (negatieve) stress vroegtijdig te herkennen. Hieronder vind je een aantal symptomen die je kunt ervaren wanneer je te lang stress ervaart.

Stress symptomen

  • Slaapproblemen: je kunt moeilijk in slaap raken of wordt vaak wakker.
  • Vermoeidheidsklachten: je voelt je vaak moe en lusteloos
  • Concentratieproblemen: je hebt moeite om je aandacht vast te houden en/of springt van de hak op de tak.
  • Stemmingswisselingen: je bent sneller boos en geïrriteerd en/of je moet sneller huilen. Er ontstaat ook vaker miscommunicatie tussen jou en je omgeving.
  • Vergeetachtigheid
  • Je kunt je werk niet goed loslaten: je maakt (te) veel overuren.
  • Verminderde sociale contacten: je hebt moeite om te ontspannen en ontvlucht gezelschap.
  • Lichamelijke klachten: je hebt last van spierpijn, hoofdpijn, buikpijn en/of hartkloppingen.
  • Mentale klachten: je voelt je onzeker en hebt last van sombere (depressieve) gedachten.

Herken jij jezelf in deze symptomen dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Praat erover met iemand uit je omgeving, met de huisarts en/of neem contact op met een stress- en burn-outcoach. Door op tijd aan de bel te trekken kun je voorkomen dat klachten verergeren en stress verandert in overspannenheid of zelfs een burn-out.

Deel dit artikel:

Zet vandaag de eerste stap!

Ben jij klaar om weer de regie te krijgen over je leven? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Sloes Coaching maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.